Ontdek praktische info, nieuws en tips voor senioren.

article

Thuishulp bij senioren

Actualiteit /

Met thuishulp proberen we het dagelijks leven vanhulpbehoevende personen wat makkelijker te maken.

Wanneerschakel je thuishulp in?

We doen vaak een beroep op thuishulp voor onze ouders,als ze te oud worden om zichzelf te kunnen behelpen, na een ongeval of na eenziekte.
Als je merkt dat het niet meer gaat, is het belangrijkdat je er met hen over praat voordat je stappen onderneemt. Eenmaal debeslissing genomen is en met het akkoord van je ouders, moet je nagaan hoe vaakze hulp nodig hebben en de duur van de hulp inschatten.
Mensen blijven het liefst zo lang mogelijk thuiswonen. Daar hebben ze immers hun gewoonten. Er komen kennissen en soms familieop bezoek, daar zijn ze in een vertrouwde omgeving. Met thuishulp kan je datideale levenskader behouden.
En thuishulp helpt ook het sociale isolement tegen tegaan. Heel wat ouderen zijn immers eenzaam. 

Deverschillende soorten thuishulp en thuiszorg:
-         Huishoudhulp:zorgt voor het onderhoud van de leefruimten, dweilt de vloeren, stoft demeubels en oppervlakken af, lapt de ramen, enz.

-         Gezinshulp:helpt bij alle dagelijkse bezigheden: koken, boodschappen doen, persoonlijke hygiëne, wassen, strijken, enz.

-         Technische hulp :voorallerlei soorten klusjes: tuinieren, doe-het-zelven, hulp bij digitalisering eninformaticagebruik (pc, smartphone en tablet, Familytab & Emotivi), enz.

-         Thuisverpleging:voor de medische verzorging die je nodig hebt.

-         Thuisoppas:is permanent aanwezig voor toezicht overdag en/of ‘s nachts. De taken vullendie van de gezinshulp en de thuiszorg aan.

-         Maaltijdenaan huis: Je kan versbereide en gezonde maaltijden rechtstreeksbij je thuis laten leveren.

-         Vervoervan personen met beperkte mobiliteit: Dechauffeur komt je thuis ophalen om je naar je afspraak te brengen. Daarnabrengt hij je weer naar huis. Indien nodig of als je hulp wil, blijft hij bijjou.

Waar kan ikterecht voor thuishulp en thuiszorg?

Bij heel wat lokale hulpcentra (OCMW’s) engewestelijke instanties kan je thuishulp en thuiszorg aanvragen.

Je vindteen lijst op MySeniors.be alsje “Hulp aan huis” selecteert.