Ontdek praktische info, nieuws en tips voor senioren.

article

Wat is een assistentiewoning?

Advies /

In het kort ...

Een assistentiewoning iseen aangepaste woning voor alle mensen ouder dan 60 jaar dieer diensten en zorg op maat genieten.

De woning is niet alleenaangepast en veilig, er zijn ookgezellige gemeenschappelijke ruimten en wellnessruimten (bibliotheek,restaurant, gemeenschappelijke zaal voor familiefeestjes, sportzaal, kapsalonen soms zelfs een zwembad).

Het personeel ter plaatseheeft een EHBO-opleiding gevolgd en kan in dringende gevallen de juiste zorgtoedienen. Elke woning beschikt over een telefoonpermanentie zodathet personeel altijd bereikbaar is, dag en nacht.

In een assistentiewoningis alles à la carte: je kiest zelf de diensten die je nodig hebt (thuiszorg, wasserij,boodschappen ...). Geen zin om te koken vandaag? Dan kan je eten in hetrestaurant van de residentie. Alles is voorzien om je het leven wat makkelijkerte maken.

De gulden regel: jewoont zelfstandig! Je hebt je eigen sleutel en gaat en staatwaar je zelf wil. Je bent vrij om bezoekers te ontvangen (vanaf een bepaald uurmoet je uiteraard wel de rust respecteren).

Welk type woning?

Dat hangt allemaal af vande residentie! Van een studio tot een appartement met twee slaapkamers en eenterras. Je meubels kies je uiteraard zelf. Je moet je thuisvoelen in je woning, dus breng zeker je meubels en persoonlijkespullen mee. Maar maak je geen zorgen: de keuken en de badkamer zijn alingericht.

Eén ding hebben allewoningen met elkaar gemeen: ze zijn zo ontworpen dat je je makkelijk kanverplaatsen en zo min mogelijk risico loopt om te vallen (inloopdouches,aangepaste meubels, liften …).

Wat kost dat? 

De maandelijkse huurprijshangt af van de ligging, de oppervlakte van het appartement, het aantal slaapkamers,de toegang tot een buitenruimte of de aangeboden diensten.

Dat verschilt sterk vanstreek tot streek.  De gemiddelde prijs van een assistentiewoning met 1slaapkamer in België is 1.008€ per maand. In sommige streken vindje ook al assistentiewoningen vanaf 750€.

Water, gas enelektriciteit zijn meestal inbegrepen in de huurprijs. Ook de taksen,verzekeringen en afvalophaling zijn altijd inbegrepen. Voor onder meer dewasserij en het restaurant moet je een supplement betalen.

“Hoe meer zaken zijn inbegrepenin de maandprijs, hoe beter je ziet wat je maandelijks uitgeeft”, zegt HuguesAmand, directeur van de Centres d’Accueil de Bouge.

Met slechts enkele muisklikken vind je een assistentiewoning(AW) in je buurt.